Ma a farsang jegyében forgács és csöröge fánk készült.
A receptek, letölthetőek Word Doc formátumban: Csorogefank.doc, Szalagos farsangifank.doc
CSÖRÖGE /forgácsfánk/
HOZZÁVALÓK
40dkg finomliszt
8dkg vaj
2 csapott evőkanál cukor
Csipet só 0.5dl rum
1dl tejföl 5 tojássárgája
A tetejére porcukor vagy vaníliás cukor
A tálaláshoz 1 evőkanál rum 30dkg sárgabarackdzsem
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd az összes többi hozzávalókkal rugalmas tésztává gyúrjuk.
Két részre osztjuk, konyha ruhával letakarva hűvös helyen legalább 1órán át pihentetjük.
Ez után a tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyujtjuk
Derejevágóval 4-5centi széles csíkokat vágunk.
Ezek közepét hosszában bemetszük,ezen a résen a tészta egyik rövidebb végét átbujtatjuk.
Azaz masniszerűen áthúzzuk.
Magasfalu serpenyőbe vagy lábasba 5dl olajat öntünk,megforrósítjuk, és a tészta masnikat.
Mindkét oldalukon aranysárgára sütjük.
Papírtörlőre szedve a felesleges zsiradékot leitatjuk, porcukorral meghintjük. A rumos dzsemmel tálaljuk.
Másnaposan még finomabb.
SZALAGOS FARSANGIFÁNK
HOZZÁVALÓK
Kb: 18-20 db
3.5dkg friss élesztő
Kb 3.5dl tej( + 1dl kell még hozzá)
60 dkg finomliszt
4csapott evőkanál cukor
Egy kupica rum
4 tojássárgája
1 mokkáskanál só
1 citrom reszelt héja
7 dkg vaj
Az élesztőt kb.1dl langyos tejbe morzsoljuk, majd 4 evőkanál lisztet meg 1 kiskanál cukrot beleszórva kovászt készítünk belőle. Ezt 15 percig pihentetjük.
Ez alatt először a lisztet átszitáljuk, majd a rumot meglangyosítjuk, és a maradék cukrot feloldjuk benne. Mély tálban a maradék lisztet a tojások sárgájával, a kovásszal, a sóval, a reszelt citromhéjjal meg a rumos cukorral, a fakanállal keverni kezdjük. Apránként a maradék langyos tejet, majd az olvasztott vajat is bele csorgatjuk. 6-8 percig dagasztjuk, ezalatt lágy,szép, hólyagos kelttésztát kell kapnunk. Ezt tiszta konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kb 45 perc alatt a duplájára kelesztkük.
Ezután könnyedén átgyúrjuk, vékonyan meg olajozott gyúrólapra borítjuk, és kissé olajos tenyérrel kb. 2 centi vastagra lapítjuk-pofozgatjuk. 6 cm szaggatóval kiszúrjuk. A tészta korongokat a konyharuhával lazán letakarva még 25-30 percig kelesztjük, majd egyik oldalukon középen kissé benyomjuk ( sütéskor ez az oldala kerüljön alulra), magasabb falu edénybe legalább 5dl. Közepesen forró olajba rakjuk- egyszerre maximum 3 darabot, mert megnőnek!- azonnal lefedjük, és 1,5 percig sütjük.Óvatosan megfordítjuk, és most már fedetlenül újabb 1,5 percig sütjük.
A szép szalagos fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük, és azon foorrón minden kisült adag tetejére egy kevés porcukrot szitálunk.Ha valamennyi elkészült, az egész adagot ujra „behavazzuk„ porcukorral. Pálinkával ízesített, langyos baracklekvár kíséretében kínáljuk.
ÍME A ˝SZALAG ÖT TITKA”
1. Atésztának duplájára kell kelnie
2. A sütéshz használt olaj közepesen forró legyen, amelyet tésztacsepp-, másnéven morzsapróbával ellenőrizhetünk.
3. A fánknak feltétlenül úsznia kell, az olajjal nem szabad spórolni. Ez azt is jelenti, hogy nem szabad egyszerre az olajba túl sokat tenni, mert süléskor megnőnek, és nem férnek el egymástól.
4. A fánkok első oldalát úgy kell sütni, hogy az edényt ( LÁBAST) lefedjük.
5. Amikor megfordítjuk, a másik oldalát már fedő nélkül sütjük.
És néhány kép a közös sűtésről.
A következő alkalom 2010. február 18-án 17 óra 30-kor lesz.